Biztonságosabbá válik Bükkszék, a villámárvizek ellen védekeznek

Biztonságosabbá válik Bükkszék, a villámárvizek ellen védekeznek

Rég várt beruházás kezdődött meg Bükkszéken az elmúlt napokban.

Komplex csapadékvízelvezető rendszert építenek ki, hogy nagyobb biztonságban élhessenek az emberek. A bükkszékiek nem felejtik el azokat a napokat, amikor két éve a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék nyomán villámárvíz keletkezett. Minden utcában hömpölygött a térdig érő sáros víz, megteltek a pincék, ingatlanok rongálódtak meg.  A kárt megbecsülni is nehéz volt.

A korábban alig tapasztalt természeti jelenség nem kis pánikot okozott a településen. Már akkor tudták, hasonló csapás bármikor bekövetkezhet, épp ezért védekezni kell. Horváth László országgyűlési képviselővel egyeztetve nyújtották be pályázatukat a komplex csapadékvízelvezető rendszer kiépítésére. A kormány döntése értelmében zöld utat kapott a beruházás, elkészültek a kiviteli tervek, s a napokban a munkálatok is megkezdődhettek.

A fejlesztés részeként működőképessé teszik a település két víztározóját, melyek megfogják a környező vízgyűjtő területekről lezúduló csapadékot. Ezek kotrásához már idén tavasszal hozzáláttak. Emellett hordalékgyűjtőket alakítanak ki, burkolják a belterületi patakmedreket, illetve betonelemekkel bélelik ki a Bem, a Petőfi, a Kossuth és a Rákóczi utcák árkait is.

Horváth László hivatalos Facebook-oldalán adta hírül, hogy a most zajló beruházással újabb tervük válik kézzelfogható valósággá: biztonságba kerülnek a bükkszéki emberek és ingatlanok. 

Forrás: https://www.heol.hu/helyi-kozelet/2022/07/biztonsagosabba-valik-a-falujuk