A mátrai szakképzés minőségének záloga a korszerűbb iskola

A mátrai szakképzés minőségének záloga a korszerűbb iskola

Forrás: heol.hu

Mintegy hatszáz tanuló második otthona a Mátra Erdé­szeti, Mezőgazdasági és Vadgazdálkodási Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium. Az intézményben 2015 óta két ütemben ­zajló energetikai fejlesztések mintegy ötszázmillió forintból valósultak meg. További harmincötmillió forintos pályázatból pedig jutott pénz eszközfejlesztésekre, külföldi tanulmányutakra, tehetséggondozó programokra.
A nagy múltú erdészeti szakirányú képzés ötven éve, 1969-ben indult a Mátrai Erdőgazdaság székházában, majd 1986-ban aztán az egykori Bene-laposon elkészült az új iskola, hogy az erdészeti szakmunkások és az erdésztechnikusok képzési bázisa is legyen. Jelenleg erdész-, vadász- és mezőgazdász­szakmákban teljes körű képzés folyik. Szerdán ünnepélyes szalagátvágással, műsorral adták át a felújított intézményt.

– ​Az első ütemben, még 2015-ben 150 millió forintos programban az Üdülősor utcai kollégiumunk épületének energetikai korszerűsítése történt meg – részletezte az intézmény igazgatója. Karnis Pálné elmondta, a beruházás negyvenszázalékos gázmegtakarítást eredményezett.
– Jelenlegi projektünk mintegy 330 millió forintos uniós pályázatból valósult meg, ehhez saját költségvetésből hét és fél millió forintot tettünk hozzá. A teljes projekt az Erdész utcai iskola épületre koncentrálódott. Ablakcsere, a falak teljes külső szigetelése, radiátorcsere, tetők szigetelése, modern fűtésrendszer kiépítése és napelemek telepítése valósult meg – sorolta. Hozzátette, ​a fejlesztésnek köszönhetően a napelemes rendszer várhatóan biztosítja az iskola teljes áramellátását és a gázfelhasználásban is jelentős megtakarítást eredményez.
– Már az iskola összes helyiségében kellemes a hőmérséklet. Korábban igen hideg volt a kollégiumi tetőtér, az épületet nem tudtuk egyenletesen kifűteni – mondta az igazgató.
Az átadón Bagdán ­Boglárka, az agrárszakképzésért fele­lős helyettes államtitkár ­kiemelte: a szakképzési stratégia egyik fő pillére az intézmények, tangazdaságok, tanüzemek fejlesztése. Szavai szerint a kellemes környezet jó közérzetet teremt, és ez a teljesítményt is fokozhatja. Szólt arról is, hogy a magyar erdőterület a termőföldek egynegyedét, az ország területének egyötödét teszi ki. A szántók után ez a legnagyobb művelési ág hazánkban, ezért az erdészeti képzések ügyét kiemelt helyen kezelik.
– A munkahelyek megőrzésének, az újak teremtésének lehetősége az ifjú szakemberek kezében van. A szakképzés több tudományterületet magában foglaló, a vidék fejlődését alapvetően meghatározó része az agrárstratégiának. A minisztérium kiemelt figyelmet fordít a szakemberképzés és a gyakorlat összekapcsolására. Az állami erdészeti társaságok segítik a diákokat – fogalmazott a helyettes államtitkár a mátrafüredi ünnepségen.